späť 2001/235 vpred
Piešťany
Katalógové číslo:  235
Výtvarný návrh známky:  František Horniak
Rytec známky:  František Horniak
Deň vydania:  25.5.2001
Tlačiareň:  Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s., Česká republika
Technika tlače:  rotačná oceľotlač v kombinácii s hĺbkotlačou
Rozmery obrazovej časti známky:  23 mm x 19 mm
Náklad známok:  tlač neukončená
Autor motívu na FDC:  František Horniak
Návrh na pečiatku:  František Horniak
Tlačiareň FDC:  Kníhtlač Gerthofer, Zohor
Technika tlače FDC:  ofset
Náklad FDC:  6 000 ks

Piešťany patria k obľúbeným a vyhľadávaným kúpeľom v Európe. Ich reputácia je založená na liečivých účinkoch sírnej termálnej vody, bahna, kvalitnej lekárskej starostlivosti, ale aj malebného okolia a dávnej histórie.
Osídlenie dnešného mesta Piešťany siaha do dávneho praveku. Prvá zmienka o Piešťanoch sa v písomnostiach objavila roku 1113. Pod názvom Pescan je táto malá osada zapísaná v Zoborskej listine uhorského kráľa Kolomana I. Na terajšom území Piešťan sa asi nachádzalo niekoľko osád v centre s románskym kostolíkom, kde v 14. storočí postavili gotický kostol, o ktorom tradícia hovorí, že to bol kláštor. Tu už možno hovoriť o počiatkoch kúpeľníctva. Liečivé účinky prameňov využíval aj uhorský kráľ Matej Korvín a urodzená šľachta.
Napoleonské kúpele patria k najstarším zachovaným funkčným objektom v Piešťanoch. Základný kameň prvých kúpeľných budov položil niekedy medzi rokmi 1773-1778 gróf Ján Nepomuk Erdődy. V roku 1821 dal gróf Jozef Erdődy postaviť novú budovu v klasicistickom slohu, ktorá dostala pomenovanie Napoleonské kúpele. Ďalším rozšírením vznikol komplex pozostávajúci z troch objektov usporiadaných do tvaru písmena "U". Po úplnej revitalizácii komplexu vynovené priestory slúžia pre vaňové kúpele, masáže a vodoliečbu, Napoleonské kúpele so zrkadliskami a bahniskom vítajú kúpeľných hostí.

Mgr. Jana Obertová

Platnosť známky skončila 31. 12. 2008.


FDC
Obsah 1993-2001
Rok 2001
Copyright ©2001 askom