spä? 2002/273-274 vpred
Terasy v meste Handan a Bojnický zámok
Katalógové číslo:  273-274
Autor výtvarného návrhu známky:  Rudolf Cigánik
Rytec známky:  Rudolf Cigánik
Deň vydania:  12.10.2002
Tlačiareň:  Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s., Česká republika
Technika tlače:  oceľotlač z plochých platní v kombinácii s ofsetom, na TL 2 x 4 ks známok
Rozmery obrazovej časti známky:  26 mm x 40 mm
Náklad známok:  po 432 000 ks
Motív na FDC:  Rudolf Cigánik
Návrh na pečiatku:  Rudolf Cigánik
Tlačiareň FDC:  Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s., Česká republika
Technika tlače FDC:  oceľotlač z plochých platní
Náklad FDC:  6 000 ks

Spoločnú slovensko-čínsku emisiu predstavuje dvojica známok, na ktorých je zobrazená starobylá architektúra zámkov.
Charakteristického reprezentanta zámockej architektúry Číny predstavuje architektonický komplex terás v Handane. Mesto Handan (provincia Hebei na severe Číny) je známe tým, že počas panovania dynastie Zhao ( pred 2300 rokmi) bolo hlavným mestom kráľovstva. Je jedným z 99 starobylých historických a kultúrnych miest. Najvýznamnejšiu historickú pamiatku a symbol starobylej kultúry predstavuje skupina terás s pavilónmi v meste. V čase panovania dynastie Zhao tu postavili viacero vyvýšených terás, na vrchole ktorých vybudovali pavilóny. Do súčasnosti sa dochovala iba jedna z terás. Pred 400 rokmi boli pavilóny rekonštruované a v nasledujúcich obdobiach opakovane renovované. Predstavujú unikátny štýl klasickej čínskej architektúry pavilónov a terás.
Európsku architektúru historických slohov zastupuje Bojnický zámok. Prvá písomná zmienka o zámku je z roku 1113. Pôvodne gotická pevnosť bola prestavaná na renesančné šľachtické sídlo. Posledný šľachtický majiteľ zámku gróf Ján Pálffy zrekonštruoval zámok v romantickom štýle 19. storočia. Inšpiráciu čerpal za zámkov na rieke Loire vo Francúzsku, z renesančných palácov v Benátkach a z tirolskej gotiky. Bojnický zámok patrí k najatraktívnejším kultúrnym pamiatkam v strednej Európe.
V Číne i na Slovensku sa vydávajú dve takmer identické známky podľa návrhu slovenského výtvarníka Rudolfa Cigánika, ktorý zvíťazil v medzinárodnej súťaži na riešenie známok.

Platnosť známky skončila 31. 12. 2008.


FDC
Obsah 1993-2001
Rok 2002
Copyright ©2002 askom