vzad 540 - Spoločné vydanie s Kóreou: Epický spev Pansori vpred
Spoločné vydanie s Kóreou: Epický spev Pansori
Katalógové číslo: 540
Autor výtvarného návrhu známky: Eunkyung Park
Autor rytiny známky: Rudolf Cigánik
Deň vydania: 31. 5. 2013
Tlačiareň: Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s., Česká republika
Spôsob tlače: oceľotlač z plochej platne v kombinácii s ofsetom
Rozmery známky: 44,1 mm x 30,5 mm
Náklad známok: 150 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC:
Výtvarný návrh FDC pečiatky:
Tlačiareň FDC: TAB, s.r.o., Bratislava
Spôsob tlače: oceľotlač z plochej platne
Náklad FDC: 3 100 ks

Slovenská pošta, a. s., vydala 31. 5. 2013 poštové známky „Spoločné vydanie s Kóreou: Umelecký súbor Lúčnica“ a „Spoločné vydanie s Kóreou: Epický spev Pansori“, obidve s nominálnou hodnotu 1,00 €.
Poštové známky rozmerov 44,1 × 30,5 mm, vrátane perforácie (na šírku), vychádzajú vo forme spoločného upraveného tlačového listu s tromi známkami „Umelecký súbor Lúčnica“ a tromi známkami „Epický spev Pansori“. Známky vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s.
Motívom poštovej známky „Epický spev Pansori“ je kórejská ľudová opera, ktorá bola zaradená do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V tomto tradičnom scénickom prejave účinkuje vždy jedna speváčka (spevák) sprevádzaná hráčom (hráčkou) na bubon, pričom obaja aktéri sú odetí do ľudového kroja hanbok.
Súčasne s poštovou známkou bola vydaná obálka prvého dňa (FDC) s pečiatkou FDC, dátumom 31. 5. 2013 a domicilom Bratislava. Motívom FDC prítlače je tradičný módny doplnok kórejských speváčok vo forme vejára s figurálnymi motívmi. Námetom FDC pečiatky je štylizovaný geometrický motív.
Autorkou poštovej známky s motívom Pansori je kórejská výtvarníčka Eunkyung Park. Autorom rytín poštových známok, medzihárčia so slovenským a kórejským ľudovým ornamentom, ako aj oboch FDC je akad. mal. Rudolf Cigánik. FDC vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne tlačiareň TAB, s.r.o.

 
 
Obsah 1993-2013
Rok 2013